info@trabzonpsikolog.org                     0462 888 88 68
Çocuk ve Genç
İlk görüşmede, çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi ve sorularınızın cevaplanabilmesi sonraki sürecin sağlılık bir şekilde devam etmesi için önemlidir. İlk görüşme, çocuk ve aile ile tanışma, bilgi alma, çocuğun yaşına ve başvuru nedenine uygun olan öntest ve öndeğerlendirmeleri yapma, gerekli durumlarda bir sonraki görüşmede yapılacak daha ayrıntılı test ve envanterlere karar verme, danışmanlık süreci hakkında bilgi verme aşamalarını içerir. Sağlıklı bir ilk görüşme seansı için sizin bizlere aşağıda belirtilen hususlarda yardımcı olmanızı dileriz.

İlk Görüşmeye Gelirken Çocuğuma Ne Söylemeliyim?
İlk görüşmede, çocuk ve gençleri daha iyi tanımak için kendilerine doğrudan bazı sorular sorar, bizimle karşılıklı oturmalarını ve bazen tek başlarına bizimle görüşmelerini veya bazı oyunlar oynamalarını, yazı yazmalarını, verdiğimiz bir metni okumalarını, resim çizmelerini isteriz. Dolayısıyla çocuk ve gençler kendilerinin görüşmenin merkezi olduklarını anlarlar. Bu nedenle, görüşmeye gelmeden 1 gün önce çocuğunuza nasıl bir yere gideceğinizi, orada neler yapacağınızı ve neden gideceğinizi (bazı özel durumlar dışında; örneğin boşanma, evlat edinme, kayıp, vs.) söylemeniz size olan güvenini tazeler ve geldiğinizde kendisini daha rahat hissetmesini sağlar.

Çocuğunuzun Yaşına Ve Başvuru Nedenine Bağlı Olarak Şu Şekilde Açıklamalar Yapabilirsiniz:

2-5 Yaş
Okul öncesi dönemdeki çocuklar için çok ayrıntılı bir açıklama gerekmeyecektir. Ertesi gün bir abla ile tanışacağını, onunla oyunlar oynayıp resimler yapacağını, kendisini tanımak için ona sorular soracağını söyleyebilirsiniz.

6-12 Yaş
“Bugün seninle birlikte bir abla ile tanışmaya gideceğiz. Bu abla senin yaşında, senden daha küçük ve senden daha büyük çocuklarla çalışıyor. Çocuklar ve aileler farklı konularda yaşadıkları sıkıntılar için onunla görüşüyor ve çözmek için destek alıyor. Biz de babanla birlikte senin dikkatini geliştirmek (başvuru nedenine göre değiştirebilirsiniz) konusunda ondan destek almaya karar verdik. Yarın oraya gittiğimizde, bu konuda ona dikkatinle ilgili yaşadığın sıkıntılardan bahsedebilirsin. Bu konuda o da sana bazı sorular soracak, bazı çalışmalar yapmanı isteyecektir.”

12-18 Yaş
Çocuğunuz ergenlik döneminde ise ve buna bağlı aile içi ilişki sorunları ile ilgili psikolojik danışmanlık almak için başvuruyorsanız çocuğunuzun problemin merkezi olduğu mesajını vermemeniz önemlidir.
“Bu aralar iletişim kurmakta zorlanıyoruz. Bu nedenle, işler daha da çıkmaza girmeden birbirimizi daha iyi anlamak ve ona göre davranmak için objektif bir arabulucuğa ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Bir araştırma yaptık ve gençler ile aileleri arasındaki sorunlar konusunda destek veren bir uzman bulduk. Yarın görüşmeye gitme kararı aldık. Senin de bizimle birlikte olmanın sıkıntılarımızı aşmada yardımcı olacağını düşünüyoruz.”

Önemli !!! Görüşmeye gelirken “Arkadaşımla tanışmaya gidiyoruz”, “Bir abla var seni merak ediyor, seninle tanışmak istiyor” gibi geldiğinizde yapacağımız görüşmenin içeriğine hiç uygun olmayan açıklamalar yapmayınız. Bu şekildeki bir açıklama, size olan güvenini sarsabileceği gibi sürecimize olumsuz bir algı ile başlamasına neden olacaktır.
Önemli !!! Bizler tıp doktoru değiliz. O nedenle, çocuğunuza doktora gittiğinizi söylemeyiniz. Bizlere “doktor abla, doktor teyze, doktor hanım” gibi hitaplar kullanmayınız. Özellikle küçük yaş çocuklarının genellikle doktor deneyimleri pek olumlu olmadığından bu söylemler onlarda kaygı yaratabilir.
Önemli !!! Bazı özel durumlarda (boşanma danışmanlığı, evlat edinme, 2 yaş öncesi danışmanlık, vs.) ilk görüşmede sadece anne ve babanın bulunmasını istenebilir. Randevunuzu alırken başvuru nedenine göre, görüşmeye katılması beklenen aile bireyleri konusunda asistanımız sizi yönlendirecektir. Bu sırada sizin farklı talepleriniz söz konusu ise asistanımıza bilgi vermeniz yeterli olacaktır.

Değerlendirmeye gelirken nelere dikkat edilmeli?
  • Randevu saatini belirlerken çocuğunuzun yemek ve uyku saatlerini göz önünde bulundurunuz. Randevu saatleri sizin istediğiniz ve daha önce randevulandırılmamış olan boş saatlere göre ayarlanır.
  • Asistanımızın sizi yönlendireceği özel durumlar dışında ilk değerlendirmede sadece anne-baba-çocuk ile görüşrüz. Eğer çocuğunuza tüm gün bakıcı/babaanne/teyze vb. başka bir kişi bakıyorsa, bu bakım veren kişi de değerlendirmeye katılabilir. Bakım veren kişilerin birden fazla olması durumunda, bu kişilerden çocukla en yoğun zaman geçirenin eşlik etmesi yeterlidir. Ancak kardeşlerin özellikle ilk görüşmede bulunmamaları daha sağlıklıdır.
  • Özellikle küçük yaş çocukları ilk kez bulundukları bir ortamda ebeveynlerinden ayrı kalma konusunda endişe duyabilirler. Sizlerle yapacağımız görüşme sırasında, görüşme odasından çıkıp asistanımızla bekleme salonunda vakit geçirmeyi reddedebilirler. Daha ilk görüşmeden onda böyle bir kaygı inşa etmeyi istemeyiz. Bu nedenle, anne ve baba ile yapılan görüşme sırasında ona eşlik edecek, güvendiği ve birlikte vakit geçirmekten keyif aldığı bir başka yetişkinin (bakıcı, anneanne, babaanne, teyze, hala, vs.) yanınızda olması iyi olacaktır.
  • Randevunuza size ayrılan saatten en az 15 dakika önce merkezimizde olacak şekilde plan yapmanızı isteriz. İlk görüşmenin öncesinde sizden doldurmanızı ve okumanızı isteyeceğimiz bazı formlar bulunmaktadır. Bu nedenle, ilk görüşmeye randevu saatinden 15 dk. önce gelmeniz sürenin verimli kullanılması açısından önemlidir. Görüşme süresi 50 dakikadır. Uzmanınız seansa geç geldiğinde, görüşme sürenizi uzatarak 50 dakikayı tamamlar. Seansa siz geç geldiğinizde, uzmanınız görüşme süresine ekleme yapmaz ve önceden planlanmış olan zamanda bitirir.
  • Çocuğunuza ait değerlendirme sonuçlarını yanınızda getiriniz. Eğer çocuğunuz daha önce başka uzmanlar (doktor, pedagog, psikolog, nörolog, psikiyatrist, vs.) tarafından değerlendirilmiş ise gittiğiniz kurumun, doktorun adını, size vermiş oldukları raporları, ilaç isimlerini, test ve değerlendirme sonuçlarını yanınızda getirmeyi unutmayınız.
0(462) 888 88 68
0(549) 456 61 61
2. Nolu Beşirli Mah. Devlet Sahil Yolu Cad. Yıldız Apt. No:126 Kat:1 D:1 Ortahisar/Trabzon